Arkiv – De strandede Hvaler

Denne side er senest redigeret: 11 maj 2017.

Portsmouth 2015

​Billedet er taget i Portsmouth, på hjemrejsen fra Isle of Wight, d. 11. maj 2015. Leif Mathiesen, korets stifter, ses yderst til højre iført stribet trøje. Korets dirigent, Mikkel Gomard, ligger på tværs; resten af gruppen er dejlige glade hvaler.


Julekoncert 2014

Strandede Hvaler for fulde huse

Julekoncert blev et tilløbsstykke. Da dørene torsdag den 11 december 2014 blev åbnet for publikum til kulturhuset Metronomen på Frederiksberg, var der rekordlang kø ved indgangen.

Af Rie Jerichow

Det er meget muligt, at de er strandede. De er måske heller ikke de yngste. Men ingen af delene kan man høre, når sejlklubbens kor ‘De Strandede Hvaler ‘ stemmer i under kreativ, humoristisk og inspirerende ledelse af dirigent Mikkel Gomard. Det kunne næsten 100 koncertgæster også konstatere ved årets julekoncert i Metronomen på Frederiksberg.

Nuvel, der var et par kiks her og der, men på den mest afslappede vis ændrede Mikkel koncerten til en midlertidig workshop, så tilhørerne også fik indblik i, hvor svært det nogle gange er at være tenor.

Og publikum fik også kvalerne at føle på egen krop. Sædvanen tro er der altid en fællessang, når Hvalerne giver koncert. I år fik publikum mulighed for at prøve kræfter med en maratonudgave af ‘Sikken voldsom trængsel og alarm’ – inklusiv et omkvæd for fire stemmer.

Når ‘De Strandede Hvaler’ mødes i det nye år, er der nye toner på programmet. Ikke mindst på engelsk. Til maj rejser hele koret nemlig til Isle of Wight for at give koncert med ‘The Slipshod Singers’ – eller på godt dansk: De nedtrådte sutsko.

Sutskoene er ikke så langt fra hvalernes univers. Det engelske kor hører nemlig også hjemme i en sejlklub, hvor der blandt andet er mange entusiatiske Folkebåds-sejlere.

Det bliver nu ikke nødvendigt at tage helt til Sydengland for at høre hvalernes forårsrepertoire. Inden afgang indbyder de i løbet af foråret til en generalprøve-koncert her i København for alle interesserede.

Italien 2012
Med Hvalerne i Italien.

Hele klubkoret – De Strandede Hvaler – på nær en enkelt, drog af sted til Italien torsdag d. 12. april 2012. Turen var kommet i stand på baggrund af to af korets kvindelige deltagere – to alt´er – der har et hus i byen Ceriana. Byen, der ligger 12 km. nord for San Remo, har en stærk sangtradition og pludselig var vi blevet en del af en festivaluge. Med korleder Mikkel i spidsen drog den rejselystne flåde i to forskellige fly til Nice og herfra gik det i flere lejebiler først mod øst og derpå mod nord ad snørklede bjergveje. Til trods for adskillige GPS´ere – en af bilerne havde tre om bord – kom ingen frem uden at have fået meddelelsen ”Beregner ny rute”, men det er nu også et smukt landskab så det gør ikke så meget.

 

Vel ankommet og installeret fandt alle sammen på Gittes og Ries tagterrasse. Efter velkomstdrinks var der sangøvelse til glæde for naboerne, indtil vi alle kl. 20 drog over kirkepladsen og via smalle passager kom til Dario og Esmeraldas trattoria, hvor der på 1. sal var dækket op til alle 29 deltagere.  Der var bla. Hvalernes yndlingsret Vino ad libitum, både hvide og røde samt grappa. Hertil kommer at maden – dagens italienske retter – var velsmagende og rigelige. Programmet for den kommende weekend var stramt og tillod ikke megen skejen ud, så torsdag aften blev gækken slået løs i koret. Både med sange og anekdoter blev det en meget morsom aften som cementerede hvalernes venskab. Det blev sent inden de sidste hvaler strandede på køjerne.

 

Fredag d. 13. drog flertallet af hvalerne, under kyndig vejledning af vore to næsten indfødte alt´er, på bytur. Der blev travet op og ned ad mange trapper og gennem snørklede kringelkroge i en by bygget på bjergsider. Mangen en hval måtte pruste og blæse indtil flere gange, men rundt kom vi.   Formiddagen sluttede med sangøvelser i en lille kirke/kapel, men det var så koldt indenfor, at vi rykkede ud på kirkepladsen i solen og sang i vilden sky.

 

Frokosten blev indtaget på byens torv – 10 x 30 meter – hvor hovedparten af restaurations livet er koncentreret og hvor byens is-sted også ligger. Dette is-sted har foruden en stribe hjemmelavede is-sorter også ”bevilling”. Ret fantastisk. Eftermiddagen var til egen disposition. Nogle kørte til kunstudstillinger, nogle gik på bjerget, men en del blev tilbage på torvet, der lå badet i solskin og nød livet et par timer. Flere nåede en time på øjet inden der atter blev kaldt til ”skafning” som igen var hos Dario og Esmeralda. Esmeralda er en dejlig mørklødet pige, der ser ud som hendes navn (måske) antyder og med et stort smil er hun en pige man kun kan holde af.  Fredag aften stod på intens øvning under Mikkels kyndige ledelse og senere fælles øvning og lytten til de pragtfulde ”Mamme Canterine” i medborgerhuset (nok mere beskrivende som ”medborgerpaladset”) hvor vi på 2. etage fandt en stor sal med tribune og tilhørerpladser. Der blev sunget igennem og øvet kraftigt på en italiensk fællessang, som Rie til os danskere havde skrevet i italiensk lydskrift. Det skulle blive et hit, der gik rent ind.

 

Da vi forlod ”medborgerpaladset” kunne vi på det lille torv høre at der var syngende mandsstemmer og det tiltrak os hvaler. Pludselig var vi involveret i italiensk selvsving med masser af overtoner samt servering af brød og oste. Lidt efter lidt samledes de fleste hvaler sig her på BAR RINO og da Mikkel også dukkede op, var der dansk modspil med ”Forelsket i København”. Indehaveren fór op på balkonen og optog det hele via sin PC og efter sigende skulle vi ligge et sted i cyberspace, måske på Bar Rinos hjemmeside. Hverken øjne eller ganer var tørre den nat/morgen.

Lørdag d. 14. april 2012 kom alt for hurtigt til de fleste. Medborgerpaladset – som i det lokale miljø omtales som Fondazione Rubini – var igen rammen for formiddagens træning og stemmeøvelser inden vi kl. 11.30 skulle køre til en by endnu længere oppe i bjergene – Baiardo – for at spise frokost.

 

Skyerne lå lavt og regnen trommede da vi kom frem til byen. GPS er ikke nødvendigt. Der er kun én vej – og sikken en vej.  Selve byen ligger utroligt smuk. Jeg så den senere i solskin, men her i skydækket og med 105 % fugtighed var det restaurationen Rolande, der var opmærksomhedens centrum – og det fortjente den 105 %. Maden kom bare ind i en lind strøm. Det var velsmagende ud over enhver beskrivelse, men selv hærdede hvaler må på et tidspunkt sige stop. Som chauffør på et at de motordrevne køretøjer kan jeg tilføje at også mineralvandet var hjemmelavet og velsmagende og der blev drukket rigtig meget.

”De (næsten) sprækkede hvaler” måtte en tur på rygfinnen efter hjemkomsten, for nu stod aftenens hårde program for døren: Først middag hos Dario og Esmeralda – med beskeden afsætning – og så opvarmning til den store koncert i ”paladset” Fondazione Rubini .  Det foregik således at Hvalerne gav et par sange (samme program  som i Osram-bygningen 2. påskedag) hvorefter ”Mamme Canterine” med et par kvindelige bassister – var fremme.  Det hele blev afsluttet med fællessangen ”La Funtanèla” (kan oversættes til ”Sovesangen”) om den unge mand der møder en ung pige… etc.  Hvert vers har 4 linier. Den første liije blev sunget af ”Mamme-pigerne” hvorefter vi alle kom ind.  På dette sted brød hele salen ud i jubel og klapsalver, så man i den grad blev revet med på scenen. Det hele blev afsluttet med stående applaus og hele hvalkoret – der var iklædt sort for neden og hvidt foroven, som en omvendt kaskelot  – måtte frem og bukke flere gange. Det var mere end fantastisk. Det skal simpelthen opleves. Efterfølgende koncerten var der buffet med vin, kager og lidt pizza-slices, alt hjemmelavet af ”Mamme Canterines” medlemmer, men bekostet af os Hvaler. Alle tilhørerne var overstrømmende med verbale roser til os. Desværre var flertallet  – hvis ikke alle – hvaler overfodrede i en sådan grad at vi i hvert fald ikke kan bebrejdes at vi spiste alt for næsen af italienerne. Det blev kun til enkelte smagsprøver men det var – som al anden mad vi har fået og fik på turen – fantastisk velsmagende.

 

Efter sådan en oplevelse kan man ikke bare gå lige hjem, så vi måtte naturligvis rundt om Bar Rino og synge af og lige få skyllet ganen, bare for en sikkerheds skyld. Det blev igen en aften med mange viser, vitser og anekdoter. For mange var dette også sidste aften i Ceriana og vi kom langt hen på søndagen før de sidste ramte køjen.  Nogle mødte vist nok ”Tornerose” på vej hjem.

Søndag d. 15. april skulle være kirkens dag. Vi mødte tidligt op. Lydprøven var vanskelig men Mikkel fandt hurtigt frem til det rigtige sted i rummet og den korrekte samling af stemmerne. Her var der kun tre numre: ”Østerland”, som er en svensk vise samt julesamlen ”Barn Jesus” med tekst af H.C. Andersen og endelig ”Ave Verum Corpus” af Mozart. Alle havde set frem til at skulle synge i det store kirkerum og vi blev bestemt ikke skuffet. Kirken var kold så alle beholdt overtøjet på under hele gudstjenesten. ”Barn Jesus” blev afsunget under selve messen og da der er flere gange ”halleluja´er” i teksten gik det fint ind hos katolikkerne. Da den egentlige messe var afsluttet kom så finalen: ”Ave Verum Corpus” og det var noget der rykkede.  Igen et rungende bifald fra alle kirkegængere og en samling begejstrede hvaler, der bukkede.

Tryk på linket og få oplevelsen:
http://www.youtube.com/watch?v=uz_YaW-hKzc

 

Solen skinnede uden for da vi alle samledes til det store gruppebillede sammen med de fleste fra ”Mamme Canterine” og vi gav således også lige et vers fra ”sovesangen” inden vi alle skiltes og mere eller mindre drog hver til sit. Nogle tog hjem, men en del blev et par ekstra dage i Italien. For de, der blev, ventede endnu en sangoplevelse. Vi var med ved indvielsen af et lille haveanlæg. Til denne indvielse havde de tilbageblevne hvaler indstuderet en italiensk tekst til ”Den gamle Gartner” og endnu en succes blev halet i land. Borgmesteren var begejstret.

Det har været en fantastisk oplevelse og alle hvaler står sammen om en stor hyldest til Gitte og Rie og så naturligvis også til vores pragtfulde korleder: Mikkel Gomard.

Medlem nr. 92, denne gang i rollen som hval-tenor.

Ansvarlig for denne side: Aktivitetsudvalget