Sommertogt

I juli måned tager Sundets to gaffelriggere igen på sommertogt i fire uger. Turens mål er den svenske vestkyst forbe Göteborg og op i skærgården. Men som altid, ruten og målet afhænger af vind og vejr og ikke mindst jer, som sejler med uge for uge.

I år er der et ekstra forbehold. Vi har en plan B som er Samsø/Sydfyn, hvis covid betyder, at vi ikke kan sejle til Sverige.

Bliver der krav om Covid-pas bliver det også en forudsætning, at du har det eller tilsvarende.

Vi afsejler fra Svanemøllen lørdag den 3. juli og vender hjem lørdag den 31. juli og vi sejler sammen med gaffelriggerne fra KAS og diverse private både.

Sommer togtet er en skøn måde af holde ferie på med sejleroplevelser, skøn natur og rare mennesker. Det er en ferie, hvor vi lever med vejret på godt og ondt. Der er skønne dage i sol, regnfulde sommerdage, vindstille dage og lærerige oplevelser i frisk vind.

Sommertogtet er din mulighed for at opleve at sejle “rigtigt” på en længere tur, ud i nye farvande og opleve sejlerlivet med navigation, sejlads og havneliv. På en tryg måde i selskab med erfarne sejlere.

Sommertogtet er et fællesskab med sejlads i centrum. Det er ikke en ferie med all inclusive. Vi er fælles om alt – lige fra opvask og rengøring til madlavning. hygge , fest og historier fra De Syv Have. Du vil få mulighed for at sejle i skolens gaffelriggere – gode turbåde, som er primitive, udfordrende, lærerige og sjove at sejle i. Og så vækker de beundring, når vi kommer i havn i samlet flok.

Turen uge for uge

Du bestemmer selv, om du vil sejle en eller flere uger. Lørdag er skiftedag. Her har du planen i grove træk:

Uge 27: Fra København med Kronborg om bagbord, forbi Kullen og besøg i en eller flere af de små idylliske svenske havne. Måske forbi Anholt og smage på friske jomfruhummere. Skiftedag kan være på højde med Göteborg.

Uge 28: Lige syd for Göteborg starter skærgården, og vi sejler ind mellem øerne, ankrer i en hyggelig vig, ind om de mange små fisker og sommerbyer langs kysten. Det er midsommer i Sverige når det er allerbedst. Du bliver udfordret af navigationen uden om skær, gennem smalle sunde mm.

Uge 29: Uge 3 vender næsten sydpå igen. Dejlige dage med dasesejlads og badning. Og længere stræk, hvis I vil rundt til flere øer. I skifter på højde med Göteborg.

Uge 30: Vi skal hjem, men der er stadig meget at opleve på vej sydover. Anholt kan lokke. Sidst på ugen runder vi igen Kronborg og finder en hyggelig havn til den sidste mindeværdige aften i godt selskab, inden vi lander i Svanemøllen lørdag.

Vær opmærksom på, at skiftedag er lørdage kl. 12. Det vil sige, at tilmelder du dig f.eks. uge 28, stiger du faktisk på lørdag i uge 27. Skiftehavnen bliver meldt ud hver torsdag.

Der bliver afholdes et infomøde i juni (dato kommer – kl. 19.00), hvor der er mødepligt.
På mødet koordineres og fordeles de opgaver, der skal udføres for at vi og bådene er klar til sommertogtet. Dette er blandt andet: Gennemgang af bådene med småreparationer, sikkerhedsudstyr, elektronik, kabysgrej mm og ikke mindst koordinering af transport til og fra skiftehavnene.
Under sommertogtet er det de enkelte besætningers ansvar, at transporten er planlagt og fungerer.

Transport og overnatning
Transport til og fra skiftehavnene aftales internt blandt besætningerne hver enkelt uge. Som regel er skiftehavnen tilgængelig med offentlig transport, men mange aftaler at køre sammen i bil, som så bliver transport retur for dem, der skal hjem.

Det er muligt at overnatte i telt i de fleste havne – havnefogeden plejer at anvise et område til teltning. Man kan også vælge at sove ombord på gaffelriggerne, hvor man med god vilje kan sove op til 5 personer.

Tilmelding og betaling
Pladserne er eftertragtede og fordeles efter først-til-mølle-princippet. Dog bliver det tilsikret, at alle både og uger er sikkert bemandet. Datoen for din tilmelding tæller. Senest 1. maj skal du indbetale 1.000 kr. pr. uge, du tilmelder dig. 1. maj lukker tilmeldingen og tilmeldinger modtaget efter 1. maj kommer på en venteliste. Tilmeldingen og betalingen er bindende, og pladserne bliver fordelt. Melder du fra inden 15. maj, får du det indbetalte beløb tilbage.

Betaling: Mobile Pay 2048 0159 eller overførsel 5010 1179765 – husk at skrive navn på indbetalingen.

Må du melde fra pga. Covid får du alle penge tilbage helt frem til din sejluge (cruise with confidence).

Du kan melde dig til mere end en uge. Er der overtegnet, får du hele dit depositum retur.

Af de 1.000 kroner går 350 kroner til båden (søkort, køkkengrej mm.), mens 650 kroner dækker en del af udgifterne til mad og havnepenge. Hvad ugen koster, afhænger af jeres forbrug.

Turudvalget sammensætter besætningen udfra den enkeltes sejlerfaring, så begge både er bemandet godt. Vi samarbejder med KAS, som har 3 både med, og du kan være heldig at få en plads i en af deres både. Tilsvarende kan du møde KAS’ere på vores både.
Tilmeld dig snarest muligt ved at udfylde nedenstående blanket.

Rejsen til og fra skiftehavnene er en personlig udgift. I kan arrangere fælles transport i private biler, som typisk gør udgiften relativt lav. Erfaringen siger at de fleste også bruger penge på et eller flere restaurationsbesøg. Men dette er selvfølgelig frivilligt.

Jeg tilmelder mig sommertogt 2021

Praktisk information

FAQ – nyttig viden
Hvem skal jeg sejle med?
Skipper er et rutineret klubmedlem, som kender båden og farvandet. Typisk en du kender fra sejlerskolen. De øvrige ombord i din uge er en blanding af nye sejlere og mere erfarne sejlere. Tre til seks i hver båd, antallet er bestemt af antal tilmeldte i ugen.
Hvornår får jeg besked om, at jeg kan komme med, så jeg kan disponere min ferie?
1. maj er tilmeldingsfrist. Sommerudvalget har fordelingen af Jer på båd og uger cirka en uge efter og lægger den ud.
Er det sikkert at sejle til Sverige, og er det sikkert, at vi kan sejle med Covid19?
Lige nu ved vi ikke noget med sikkerhed. Vi planlægger ud fra, at restriktionerne bliver hævet før 3. juli, hvor vi skal starte. Eller hævet i en grad, hvor vi kan indrette os. De bliver muligvis kombineret med en eller anden form for Covid-pas. I så fald er det en forudsætning for at sejle med, at du har et sådant pas eller på anden måde over for svenske myndigheder kan bevise, det er OK at besøge Sverige.
Er der stadig generelle restriktioner, må vi sejle Plan B: At blive i danske farvande. I første omgang kan det være nord om Kronborg til Samsø og ned i Lillebælt. Undervejs er der flere hyggelige havne og fjorde. Isefjorden, Anholt, Kerteminde, … Beslutningen bliver taget, så der er tid til at planlægge skiftehavne og transport.
Hvordan skal jeg kunne sejle en gaffelrigger, når jeg aldrig har prøvet det før?
Gaffelriggeren er en stabil og sikker båd, der er nem at sejle. Tovværket sidder andre steder, sejlene er anderledes, men vi tager det stille og roligt, og du får hurtigt lært det nye, du ikke kender.
Kommer vi i havn hver dag?
Vi tilstræber at komme i havn hver dag. Det er rart at komme i havn med gode toilet- og badefaciliteter, indkøbsmuligheder mm. Bådene er jo meget enkle. Men det er op til Jer ombord, om i vælger at finde en skærgårdsvig og overnatte.
Kan vi sove i båden?
I kahytten, på tofter og på bundbrædderne kan der sove op til fem-seks personer. Du kan rulle et soveunderlag og sovepose ud. Mange fortrækker at have et lille telt til at slå op på et stykke græs i/ved havnen. Et pop-up telt/festivaltelt er ret snedigt. Fylder ikke meget og har plads til en-to.
Hvordan når der ikke er toilet, pantry og andet ombord?
Før afgang om morgenen er det en god rutine at få klaret dagens toiletbesøg i havnen. Og holde sig til vi er i havn igen. På vandet er der kun en spand til det nødvendige. Gennem tiden er der opfundet kreative løsninger på at afskærme toilettrængende. Bag et lagen eksempelvis. I havnene er der ofte et klubhus med bad, køkken og siddepladser, hvor vi kan lave mad, spise, hygge, spille kort…
Hvad skal jeg have med?
Se pakkelisten. En fordel med en god vandtæt taske/pose, der kan sikre, at dit tøj, sovepose mm. er tørt. Findes i Harald Nyborg, Spejdersport og lignende. Begræns mest muligt mængden af tøj og andet. Pladsen ombord er lille, og du får alligevel ikke brug for en masse. Tøj kan vaskes undervejs.
Skal jeg købe sejlertøj for at komme med?
Det er vådt at sejle, når det blæser eller regner. Vi er ude. Men et dyrt sæt sejlertøj til oceansejlads er ikke nødvendigt. Et regnsæt, lunt tøj under og gummistøvler kan klare det meste. Redningsvest har vi med til alle. Har du en vest, kan du også medbringe din egen.
Hvad koster det?
Tilmelding koster 1000 kr. pr. uge, du vil sejle. 350 kr. går til båden til at dække søkort mm. 650 kr. indgår i bådens madpulje og til havnepenge. Bruger i mere i ugens løb, kommer det oven i de 650 kr.
Hver båd udpeger en regnskabsansvarlig for ugen. Vi har tradition for at bruge Mobile Pay og We Share til intern afregning besætningerne imellem.
Jeg er vegetar, veganer, har allergi…
Vi plejer at lave mad og spise sammen, båd og for båd, eller flere både. Hvad i spiser, bestemmer i selv. I køber ind sammen. Skriv i din tilmelding, hvis der er noget, vi skal tage hensyn til, når vi fordeler Jer på bådene.
Kan jeg sejle sammen med nogle bestemte?
Skriv i din tilmelding, hvis du gerne vil sejle sammen med X eller Y (en kæreste, ven..).
Hvordan fungerer det i løbet af ugen?
Det er det enkle arbejdsfællesskab, der langt hen ad vejen skaber hyggen – laver mad på gasblus, ekspeditioner til købmanden, opvask i baljer på molen, madlavning på gasblus på ”agterdækket”, en der kan spille et instrument osv.