Tak til alle – North Trim Cup i Svanemøllebugten

X-99 Weekendtræning/North trim Cup 12-13 Juni 2021 I Svanemøllebugten

Beretning fra X-99 Formanden

Det lykkedes at samle 10 både til start i forrige weekend i Svanemøllebugten, hvor der var lovet frisk til hård vind fra vest- og nordvest hele weekenden. Alt var timet og tilrettelagt, takket være et godt forberedende samarbejde mellem arrangørerne fra Dansk X-99 Klub, Sejlklubben Sundet og North Sails, og der var inviteret til morgenmad og smør-selv madpakker lørdag morgen i teltet på pladsen udfor Sejlklubben Sundets Servicebygning. 

5 lokale Svanemøllen X-99’ere og 5 både udefra lå klar i Svanesøen og på deres pladser, og puslespillet af tilmeldte både med mangelfuld besætning og tilmeldte ”løsgænger-gaster” fra NordJylland, Fyn og Tyskland var gået op, så vi kunne mønstre 54 sejlere, fordelt på de 10 både.

X-99 formanden Michael Jeppesen bød velkommen og introducerede weekendens program, og efterfølgende kunne Baneleder Henrik Holst orientere om lørdagens træningsbaner og søndagens kapsejladsbane. 

Henrik Søderlund/North Sails var mødt velforberedt op og kunne briefe sejlerne omkring X-99 rigtrim, sejtrim i forskellige vejrforhold og udbrede diverse tips og tricks til optimering på kapsejladsbanen. Efterfølgende blev mast- og rigtrim justering demonstreret på båd # 518 ”Relax” i Svanesøen foran de begejstrede og kampklare sejlere.

Alle sejlere var blevet opfordret til at downloade Live streaming appen RaceQs på deres smart phones, så man efterfølgende kunne følge slaget gang for diverse sejladser på sin computer. Hvis blot én telefon ombord på hver båd har downloaded appen og aktiveret den, finder programmet selv ud af at inkludere alle andre konkurrenter på banen. 

Derudover var der lagt op til, at vores coach i følgebåden skulle sejle efter bådene på skift og dokumenter diverse sejltrim via videooptagelser og give direkte anvisninger til bådene via VHF, så besætningerne kunne optimere sejlopsætning, balance og taktik på banen. Imidlertid blæste det så meget lørdag (til tider 14 m/sek middelvind), at sejlerne ikke kunne høre Henriks anvisninger på VHFen, og videooptagelserne kom ikke til at leve op til forventningerne. Op ad dagen lignede træningsseancen om lørdagen mere overlevelse, end noget som helst andet for mange af bådene. Men om ikke andet, fik vi da i den grad øvet hårdt-vejrs sejlads. 

Selvom lørdagen kun var træning, blev der gået til stålet, og den korte bane blev gennemsejlet med lærerige prøvestarter 4 gange (generelt uden spiler på løberne). Banelederen tog bådene i mål, og herunder er resultaterne af træningssejladserne.

Lørdag 12/6
PlaceringSejl nr.BådnavnLøb 1Løb 2Løb 3Løb4Samlet
1517Mille11136
255Slice of Life524112
3421Skyggefaxe433212
4519Foxtrot347418
5577Emma256DNF (6)19
6103Liv662DNF (6)20
7101Idefix875DNF (6)26
89050 7DNF (8)8528
9518RelaxDNF (9)DNS (8)DNS (9)DNS (6)32
936XeniaDNF (9)DNS (8)DNS (9)DNS (6)32

Efter lørdagens sejladser vendte sejlerne tilbage til havn med meget lange arme. Til gengæld skinnede solen, og de-briefingen foregik i godt selskab med grillpølser og molebajere. Vores coach Henrik Søderlund forklarede bl.a. om de gængse udfordringer, man oplever i hård luft, og gav sine anbefalinger til bedste performance. Jeg tror at vi alle lærte noget.

Båd # 103 ”Liv” fik en udmærkelsespræmie på et gavekort på 500,- fra Lynettens Bådservice for dagens eneste skudstart i sidste sejlads. En anden udmærkelsespræmie, en windex fra Lynettens Bådservice, blev uddelt til Henrik Nørrelykke i båd # 157 ”XoXo” for deltagelse i en X-99, der helt uden at have været oppe ad vandet i vinter, på opkrydsene kunne fremvise en fin grøn ”græsbelægning” under vandlinjen. 

Søndagsvejret viste sig fra den lidt mildere side, og der var udsigt til nogle mere reelle sejladser i 6-10 m/sek. Vi gentog successen fra lørdagen med overdådig morgenbuffet og smør-selv madpakker. Vi foretog nogle rokeringer af gaster på nogle af bådene, og da båd # 36 ”Xenia” valgte at trække sig, kunne vi få fyldt op med gaster på alle både på de resterende 8 både.   

Ved baneledelsens morgenbriefing og introduktionen af dagens lidt længere kapsejladsbane, som nu inkluderede topmærke med afvisermærke og gate ved bundmærke, fik vi at vide, at vi gerne måtte komme lidt tættere på startlinjen i skudøjeblikket, da der ikke på noget tidspunkt havde været en tyvstart om lørdagen.    

Vi skal i øvrigt rose baneledelsen for nogle meget fine baner begge dage, og søndag fik vi gennemført de tre kapsejladser, som vi havde planlagt. 

Selvom søndagen var mindre dramatisk, end lørdagen, måtte ”Relax” leve op til sit navn efter anden sejlads, og tage en ”slapper”, da det viste sig at lørdagens hårde vejr havde taget så hårdt på masten, at den næsten var revnet helt igennem lige over dækket.   

Resultatet for søndagens kapsejladser er vist herunder.      

Søndag 13/6
PlaceringSejl nr.BådnavnLøb 1Løb 2Løb 3Samlet
1517Mille1326
2577Emma4217
3421Skyggefaxe3148
455Slice of Life64313
5518Relax26DNF (7)16
6519Foxtrot55616
7101Idefix77519
89050 8DNS (8)DNS (7)23

Efter nogle dejlige kølige moleøl i solen, med hyggelig stemning blandt sejlerne, afsluttede vi weekend stævnet med præmieoverrækkelse. Kim Rasmussen og besætning vandt i # 517 ”Mille” og fik overrakt Winner t-shirts fra North Sails samt et gavekort på 500,- fra Lynettens Bådservice. Jens Hestbech og besætning fik en flot andenplads i # 577 ”Emma”, og de vandt ligeledes et gavekort på 500,- samt en windex. På trediepladsen kom Michael Jeppesen og besætning i # 421 ”Skyggefaxe”, og her var der præmien endnu et gavekort på 500,-.

Tillykke til de vindende hold! 

Sejlklubben Sundets leder af Kapsejladsudvalget, Jens Lillegaard takkede North Sails coach Henrik Søderlund for hans professionelle engagement og store indsats med kyndigt at træne sejlerne, og overrækte en ”Sundet” T-shirt.      

Henrik Søderlund afsluttede sin coach gerning ved at rose arrangementet og overrakte en North Sails sponseret rigtrimsmåler til undertegnede med ordene om at kun med ildsjæle kan arrangementer som dette gennemføres.

Som en endelig afslutning på arrangementet takkede X-99 klubbens formand for et godt fremmøde og et lærerigt stævne. X-99 Klubben kvitterede med et større antal vingaver til alle hjælpere og officials.

En speciel tak skal lyde til Dansk Sejlunion for støttebeløbet og opfordringen til klasseorganisationer om at arrangere sejlerevents til fremme for klubberne, det sociale sammenhold og ikke mindst sejlsporten. Dette års arrangement har være en stor succes, og det kan vi helt sikkert godt gentage til næste år.

Tak for denne gang!

Michael Jeppesen